O nama

Naša škola se sastoji iz dve zgrade. Centralna zgrada je u ulici Mađarske komune 55, a druga zgrada se nalazi u ulici Servo Mihalja 64/a. Imamo ukupno oko 853 učenika raspoređenih u 48 odeljenja. Od toga u 24 odeljenja nastava se odvija na srpskom, a u 24 odeljenja na mađarskom nastavnom jeziku. U obe zgrade funkcioniše poludnevni boravak za učenike od I do IV razreda.
 

Naša škola se može predstaviti i izvodom iz aktuelnog Razvojnog plana škole. Naša misija je  verovanje da je različitost, uvažavanje i razmena nacionalnog i kulturnog nasleđa bogatstvo. Zbog toga je čitav naš rad, pored obrazovanja i vaspitanja, posvećen negovanju tolerancije i uzajmnog uvažavanja.

 

Vizija, kojoj težimo, je škola koja će negovati partnerske odnose svih zainteresovanih aktera. U takvoj školi će kompetentni nastavnici organizovati nastavu u kojoj će učenici lakše i brže učiti, a roditelji biti uvažavani kao ravnopravni učesnici u radu škole.

 

Istorijat škole

 

Istorijat naše škole je strogo u vezi sa nastankom Mužlje. Mužlja je nastala 1890 godine kao rezultat politike naseljavanja tadašnje Mađarske Kraljevske Komore.

 

Mužlja se nalazi na oko 6 km od centra grada (tadašnjeg Bečkereka), koji je u ono vreme bio privredni, politički, kulturni I društveni centar okruga Torontal. Nalazi se na desnoj obali reke Begej. Na samom početku tu se doselilo oko 2680 ljudi, odnosno 423 porodice. Od 1971. Mužlja postaje XIV Mesna Zajednica Zrenjanina.

 

Zabavište je osnovano 1892., dok je crkva sagrađena 1902.

 

Školsko zvono se prvi put oglasili 1893. godine. Škola je imala četiri razreda.

 

Prvi prosvetni radnik naše škole je bio Gruis Šandor I imao je funkciju direktora I učitelja. Pored njega decu su podučavali njegova supruga i Segfi Šandor učitelj. Nastava se održavala u dve smene, a oko 420 učenika je prilično neredovno pohađala časove.

 

Žitelji Mužlje su živeli pod dosta teškim uslovima, a to dokazuje I činjenica da su deca već od 8.-me godine života obavljala teške fizičke poslove. 95% stanovništva je živelo od poljoprivrede.

 

Između 1920. i 1930. god. nastali su prvi salaši (70). Za ove ljude sagrađena je škola na Deonici 1936.-te godine, koja je radila do 1985.

 

Krajem 1928. doseljeno je 19 optant porodica u tzv Gornju Mužlju. U blizini Todorovog salaša sagrađena je prva škola za ovu decu srpske nacionalnosti, tzy optant škola koja je radila do 1955. Poslednji učitelj ove škole je bio Veselin Dimitrijević.


Obe škole su imale izuzetno veliku ulogu u kulturnom I društvenom životu sela, posebno u opismenjavanju stanovništva.

 

1955. god.,zahvaljujući brzom ekonomskom razvoju Zrenjanina doselilo se dosta mladih u Mužlju, tako da se osnovala osnovna škola sa osam razreda.

 

Zgrada u ulici Servo Mihalj sagrađena je 1964.-te godine. U početku je radila kao četvorogodišnja, da bi vremenom postala osmogodišnja. Nastava se odvijala u dve zgrade, postojala su 3-4 odeljenja na mađarskom I 1-2 odeljenja na srpskom nastavnom jeziku. Naravno I dan danas smo dvojezična škola.

 

1972. god. Sagrađena je današnja centralna zgrada u ulici Mađarske komune. Interesantno je napomenuti da je naša škola tada brojala oko 1270 učenika.

Servo Mihalj narodni heroj, po kome je škola dobila ime

Školska tabla na mađarskom

Školska tabla na srpskom

Bista Servo Mihalja ispred centralne zgrade

Početna

Glavna

O nama

O Mužlji

Aktuelno

Zaposleni

Kontakt

Foto galerija

Đačka

Ekskurzije

Osmaci

Takmičenja