Január 27-én a szerbiai tanintézményekben Szent Száva napját ünnepelték, ugyanis Szent Száva a szerb oktatás és kultúra védőszentje. 

Ebből az alkalomból a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában az idén is hagyományos műsort szerveztek, melyben alkalmi szavalatokkal, énekekkel és fogalmazások felolvasásával felléptek az iskola mindkét épületének szerb ajkú alsós és felsős tanulói, valamint a tanintézmény kórusa.

A pravoszláv egyház képviselőit és az egybegyűlteket magyar és szerb nyelven Molnár Attila, iskolaigazgató, köszöntötte, aki elmondta, hogy azon kívül, hogy Szent Száva – eredeti nevén Rastko Nemanjić – a szerb oktatás és kultúra védőszentje, ő a szerb államiság megteremtője, az önálló szerb ortodox egyház megalapítója, az első szerb érsek, író, fordító és törvényíró.

 -Szent Száva egész életében népművelő volt: a szentírás megértésére, a földművelésre, a háztartás vezetésére  és olvasni is tanította a népet. A szerbség legkedveltebb középkori személyiségét országunkban a legnagyobb szentként tisztelik – tette hozzá az igazgató.

Az iskola tornatermében kiállítást is rendeztek a tanulók munkáiból.

  • Borbély Tivadar