Драге ученице, драги ученици, поштујте следећа правила ради заједничке безбедности и здравља

 

  • Долазак у школу

Ученици који имају повишену телесну температуру  и/или симптоме респираторне инфекције не треба да долазе у школу.

– Када дођете у школу, школско двориште/ пред улаз у школску зграду сачекајте учитеља / дежурног наставника и притом одржавајте физичку дистанцу са другим особама  од најмање 1,5 метра.

– Када улазите у школу треба да носите маску,  правилно (тако да маска прекрива уста и нос), дезинфикујете руке на улазу и прелазите преко постављене дезобаријере за обућу.

Препоручљиво је да се доручкује/ руча  пре школе. Из безбедносних разлога није дозвољено да се  храна дели са другарима ( ужина, грицкалице и слично)

 

  • Ношење маске:

Ученик:

− маску треба да носи при уласку у школу па све до доласка до своје клупе

− маску обавезно користи и приликом одговарања и сваког разговора

− маску обавезно користи и приликом било којег кретања ван клупе, приликом одласка на одмор или тоалет

− маску треба да носи при одласку из школе

–  искоришћене и поцепане маске искључиво бацити у корпу за отпатке

− маска се може одложити у периоду када ученик седи у својој клупи и слуша наставу

 

  • Редовно прање руку у трајању од 20 секунди:

     – Обавезно при уласка у школу, пре јела, после одласка у тоалет, пре спремања хране, након обављања респираторне хигијене (истресање носа, кашљања у марамицу итд.), после игре (нпр. после великог одмора, после часа физичког васпитања) и мажења животиња, када су видно запрљане, након изласка из школе и увек када постоји потреба.

     – препоручљиво је да свако има у торби средство за дезинфекцију руку

 

  • Физичка дистанца

     – Потребно је одржавати физичку дистанцу са другим особама  у школи од најмање 1,5 метра.

    – Ученици ће током наставе користити само једну учионицу водећи рачуна о физичкој дистанци. У клупи седи само један ученик.

    – Пре и после наставе , за време одмора, у ходницима, свлачионицама, фискултурној сали  ученици треба да воде рачуна о физичкој дистанци, водећи рачуна да не стварају

гужву.

    -Ученици користе тоалета тако да у простор где се налазе кабине улази онолико деце колико кабина има, а испред тоалета се чека у реду са поштовањем физичке дистанце од најмање једног метра.

  • При свакој сумњи на постојање неког здравственог проблема ученик треба да се обрати  учитељу, наставнику, било ком запосленом у школи.
  • Сва важнија обавештења (распоред часова, смене, распоред звоњења…) биће постављене на сајту школе: osservo.edu.rs
  • Едукативни материјали о начинима и значају превенције COVID-19 биће постављени на сајт школе и на видљивим местима у просторијама школе.
  • За све непознате речи и нејасне ставке у овом тексту ученици ће добити разјашњење од учитеља, наставника, педагога, психолога, директора а и од сваког запосленог у школи.